fbpx
×

Izdelek je bil dodan v košarico!

Odpri košarico →
×

Vaše izdelke bomo poslali brezplačno!

Odpri košarico →

Si že krajček?

Prijavi se

Ste pozabili geslo?

Ustvari račun

Ustvari račun

Juhu, zdaj ste prijavljeni.

Ekološko ali konvencionalno?

Ekološko ali konvencionalno?

Kar smo včasih našli le v trgovinah z zdravo hrano, je zdaj stalnica v večini supermarketov – ekološka hrana. In to ustvarja dilemo pri nas, potrošnikih. Na eni strani imamo konvencionalno pridelano jabolko, na drugi strani pa enega, ki je ekološko pridelan. Oba jabolka sta čvrsta, sijoča in rdeča. Oba zagotavljata vitamine in vlaknine, sta brez maščob, natrija in holesterola. Katerega naj izberem? Danes odkrivamo prave razlike med ekološkimi in konvencionalno pridelanimi živili. Poglejte dejstva predno greste v nakup:

1. Zakaj ljudje izbirajo ekološko pridelano hrano

Številni dejavniki vplivajo na odločitev za izbiro ekološke hrane. Nekateri ljudje izberejo ekološko hrano zaradi boljšega okusa. Nekateri se odločajo za eko zaradi skrbi, kot so:

  • Pesticidi. Konvencionalni pridelovalci lahko uporabljajo lahko topna mineralna gnojila, kemično sintetizirana fitofarmacevtska sredstva (pesticidi), gensko spremenjene organizme in proizvode pridobljene iz teh organizmov ter različne regulatorje rasti, da bi zaščitili svoje
    pridelke proti plesni, žuželkam in boleznim, kar lahko pusti ostanke v proizvodih. Pri nakupu ekološko pridelane hrane ni pričakovati ostankov teh snovi v pridelkih ali živilih.
  • Aditivi. Eko predpisi prepovedujejo ali strogo omejujejo uporabo aditivov za živila in ojačevalcev, ki se običajno uporabljajo v živilih, prepovedana je uporaba arom in barvil.
  • Okolje. Ljudje kupujejo ekološko pridelano hrano iz okoljskih razlogov. Ekološka kmetovanja delujejo v dobrobit okolja, z zmanjšanjem onesnaževanja in ohranjanjem vode in kakovosti tal.

2. Ekološko kmetijstvo

Ekološko kmetijstvo je kmetijski sistem, ki si prizadeva, da nas, porabnike, preskrbuje s svežimi, okusnimi in pristnimi živili, ob tem pa spoštuje sisteme naravnih življenjskih ciklov.

Načela ekološkega kmetovanja:

  • široko kolobarjenje kot pogoj za učinkovito rabo krajevnih virov;
  • zelo stroge omejitve glede rabe pesticidov in sintetičnih gnojil, antibiotikov v živinoreji,
    živilskih dodatkov, pomožnih tehnoloških sredstev in drugih snovi;
  • popolna prepoved rabe gensko spremenjenih organizmov;
  • izkoriščanje prednosti lokalnih virov, denimo hlevskega gnoja za gnojilo ali na kmetiji pridelane krme;
  • izbira vrst rastlin in pasem živali, ki so odporne proti boleznim in prilagojene na krajevne razmere;
  • reja živali v sistemih proste reje, na prostem in na osnovi ekološke krme;
  • uporaba rejskih praks, ki ustrezajo potrebam različnih vrst živali.

3. Ali obstajajo slabosti kupovanja ekološke hrane?

  • Splošen problem pri ekološko pridelani hrani je cena. Ta običajno stane več. Višje cene so
    posledica delno dražjega kmetovanja. Je pa res, da je cena ekoloških živil odvisna tudi od
    mesta nakupa – neposredno pri ekološkem kmetu ali preko verige posrednikov v supermarketu. Včasih so nekatere cene ekološkega živila že primerljive ceni kakovostnejšemu konvencionalnemu proizvodu.
  • Eko sadje in zelenjava ni obdelano z voski ali konzervansi in se lahko pokvari hitreje.
  • Prav tako so lahko nekateri ekološki pridelki manj privlačni – nepravilnih oblik, različne barve ali manjše velikosti, vendar pa ekološka živila izpolnjujejo enake standarde kakovosti in varnosti kakor konvencionalna živila.

Nasvet:

Ne glede na to ali kupujete ekološka živila ali pa se odločite za mešan nakup tako konvencionalnih kot ekoloških živil, imejte v mislih štiri nasvete:

  • Izbirajte različno hrano iz različnih virov. Tako boste dobili boljšo mešanico hranilnih snovi in
    zmanjšali verjetnost izpostavljenosti posameznega pesticida.
  • Kadar je le mogoče kupujte sezonsko sadje in zelenjavo. Da bi dobili sveže pridelke,
    vprašajte trgovca, kateri dan prispe nova zaloga ali pa se sprehodite po lokalni tržnici.
  • Previdno preberite deklaracije na živilih. Samo zato, ker izdelek pravi, da je ekološki ali
    vsebuje ekološke sestavine, ni nujno, da je to zdrava alternativa. Nekateri ekološki izdelki
    lahko imajo visoko vsebnost sladkorja, soli, maščob ali kalorij.
  • Temeljito operite sveže sadje in zelenjavo pod tekočo vodo. To pomaga odstraniti
    umazanijo in ostanke kemikalij na površini sadja in zelenjave, vendar se morate zavedati, da
    vseh ostankov pesticidov ni mogoče odstraniti. Sadje in zelenjavo lahko tudi olupite, vendar s
    tem izgubite nekaj vlaknin in hranil.

V našem  naslednjem članku bomo objavili nekaj zanimivosti o konopljini smoli.

Vir: http://blog.lokalna-kakovost.si

Deli objavo

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Najnovejši prispevki

Zakladi iz Krajčka

Hej! S prijavo na naše novičke prejmeš presenečenje! In obljubimo, da jih ne bomo pošiljali preveč in da bodo vedno polne zanimivih vsebin, fotografij in naših razmišlanj ;)

[mc4wp_form id="8049"]