SESTAVINE
- 1 glava kislega zelja
- 50 – 60 dag zmlete govedine ali svinjine ali vsakega pol
- 2 žlici olja ali masti
- 1 čebula
- 10 – 12 dag riža
- 1 – 2 jajci
- Poper
- Sol
- Zelen peteršilj
- ¼ kg suhega mesa ali 10dkg suhe slanine
Paradižnikova omaka:
- 2 – 3 žlice masti ali olja
- Ščepec sladkorja
- 1 – 2 žlici moke
- Pol čebule
- Paprike po okusu
- 2 – 3 žlice paradižnikove mezge
- Košček lovora
- malo začimbne soli
- 2dcl kisle smetane
PRIPRAVA
Zeljne liste odločimo od glave, srednjo žilo izrežemo ali potolčemo, da list lahko upognemo. Na masti ali olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo zmleto meso, nazadnje malo prevret in odcejen riž. Pražimo nekaj minut, odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajci, poper, sol in sesekljan zelen peteršilj. Na vsak list položimo žlico nadeva, zvijemo v klobasico – sarmo.
Ob straneh porinemo list proti notranjosti in zaradi trdnosti vsako klobasico spnemo z zobotrebcem. Del zelja zrežemo na rezance, pol ga zložimo po dnu kozice. Nanj razvrstimo pripravljene sarme, med nje polagamo koščke suhega mesa ali slanine, kar daje jedi zelo dober okus. Po vrhu sarm razprostremo ostanek narezanega zelja. Zalijemo z vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice vsebine v posodi. Pokrijemo in dušimo približno eno uro.
Nato prilijemo paradižnikovo omako, ki jo naredimo takole: na masti zarumenimo sladkor, nato moko, dodamo sesekljano čebulo, potresemo s papriko, primešamo paradižnik in lovor, prilijemo malo vode, da lahko razkuhamo. Omaki izboljšamo okus z začimbno soljo. Vse skupaj naj prav počasi vre, da je zelje lepo mehko.
Jed lahko izboljšamo s kislo smetano.