SESTAVINE
- 250g borovnic
- 2dcl kisle smetane
- 2 dl sladke smetane
- 150 g sladkorja v prahu
- sok 1 limone
PRIPRAVA
– Borovnice potresemo s sladkorjem; S potresanjem posode sestavini dobro premešamo in pustimo 15 minut
– Sladkane borovnice s paličnim mešalnikom gladko razmešamo.
– Borovnicam dodamo kislo smetano in limonin sok in še enkrat dobro premešamo
– Sladko smetano čvrsto stepemo in primešamo borovničevi masi. Zmes nalijemo v plastično posodo, ki jo nepredušno zapremo in vsaj za 3 ure postavimo v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem sladoled nekajkrat dobro premešamo z vilicami
– Borovničev smetanov sladoled ali sladoled iz borovnic in sladke smetane lahko ponudimo s stepeno sladko smetano.
– Debelejša, manj aromatična vrsta borovnic so gojene ameriške borovnice.
– Beli sladkor lahko nadomestimo z rjavim trsnim sladkorjem, z različnimi vrstami medu, z riževim sirupom ali z zgoščenim jabolčnim sokom.
– Smetane živalskega izvora lahko nadomestimo z rastlinsko smetano
– Za izboljšanje sladoleda, masi primešamo malo drobno naribane limonine lupinice.
– Jagodičevje se hitro kvari, zato sveže nabranega oziroma kupljenega (u)porabimo čimprej.