SESTAVINE
- 2 srednje veliki rdeči čebuli
- 1 velika rdeča paprika
- 400 g rdeče drobnozrnate leče
- 2 jž olivnega olja
- 2 čž svežih timijanovih lističev
- sol
- kajenski poper
- 1,5 – 2,5 jž ožetega limoninega soka
- 1 čž svežega, drobno narezanega koriandra ali peteršilja
PRIPRAVA
Čebulo drobno nasekljamo. Papriki odstranimo semena, jo operemo in narežemo na majhne kockice. Lečo operemo pod tekočo vodo.
Olje rahlo segrejemo, nanj stresemo čebulo in ob stalnem mešanju dušimo, da ovene. Čebula ne sme porjaveti, saj takrat spremeni okus. Dodamo papriko, ob stalnem mešanju dušimo še kakšno minuto, nato v posodo stresemo še lečo. Na hitro premešamo in zalijemo z 2 litroma vrele vode.
Na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut. Ko je leča popolnoma mehka, dodamo sol, kajenski poper, timijan in limonin sok.
Juho zmeljemo s paličnim mešalcem, nalijemo v skodelice in posujemo s svežim koriandrom ali peteršiljem.