SESTAVINE
- 2 goveja zrezka cca. 150 g
- 2dl paradižnikove mezge ekološke kmetije Kocjančič
- 4 jušne žlice gorčice
- velika čebula
- ričkovo olje
- sol
- poper
- peteršilj
Priloga:
- 1 skodelica riža Carnaroli znamke Sottelestello
- staran tolminski sir Kramar iz surovega mleka
Vse sestavine dobite v trgovini Krajček.
PRIPRAVA
Dušena govedina z gorčično omako in paradižnikom
Čebulo celo sesekljamo. Polovico jo popražimo na ričkovem olju, polovico pa prihranimo za pozneje.
Zrezka potolčemo in ju začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh ju premažemo z gorčico in položimo na prepraženo čebulo. Premažemo ju s paradižnikovo mezgo in prekrijemo s preostalo čebulo. Zalijemo z malo vodo in tako na zmernem ognju dušimo vsaj 2 uri (lahko tudi več). Vmes po potrebi dolivamo po 0,5 dl vode.
Priloga:
Riž najprej malenkost popražimo na ričkovem olju. Zalijemo ga z dvema skodelicama in pol vode in zavremo. Ko zavre ga še 20 min kuhamo na zmernem ognju. Proti koncu vmešamo sesekljan peteršilj.
Pri serviranju na krožnik, lahko riž prej daste v malo šalčko in jo na krožniku obrnete, da dobite lepo obliko.
Za piko na i lahko čez vse naribate staran tolminski sir Kramar, ki s svojim slanasto – pikantnim okusom zelo paše k sami jedi.
Postrežemo z refoškom Plahuta.