Dušena govedina z gorčično omako in paradižnikom

Dušena govedina z gorčično omako in paradižnikom

SESTAVINE

  • 2 goveja zrezka cca. 150 g
  • 2dl paradižnikove mezge ekološke kmetije Kocjančič
  • 4 jušne žlice gorčice
  •  velika čebula
  • ričkovo olje
  • sol
  • poper
  • peteršilj

Priloga:

  • 1 skodelica riža Carnaroli znamke Sottelestello
  • staran tolminski sir Kramar iz surovega mleka

Vse sestavine dobite v trgovini Krajček.

PRIPRAVA

Dušena govedina z gorčično omako in paradižnikom

Čebulo celo sesekljamo. Polovico jo popražimo na ričkovem olju, polovico pa prihranimo za pozneje.

Zrezka potolčemo in ju začinimo s soljo in poprom. Na obeh straneh ju premažemo z gorčico in položimo na prepraženo čebulo. Premažemo ju s paradižnikovo mezgo in prekrijemo s preostalo čebulo. Zalijemo z malo vodo in tako na zmernem ognju dušimo vsaj 2 uri (lahko tudi več). Vmes po potrebi dolivamo po 0,5 dl vode.

Priloga:

Riž najprej malenkost popražimo na ričkovem olju. Zalijemo ga z dvema skodelicama in pol vode in zavremo. Ko zavre ga še 20 min kuhamo na zmernem ognju. Proti koncu vmešamo sesekljan peteršilj.

Pri serviranju na krožnik, lahko riž prej daste v malo šalčko in jo na krožniku obrnete, da dobite lepo obliko.

Za piko na i lahko čez vse naribate staran tolminski sir Kramar, ki s svojim slanasto – pikantnim okusom zelo paše k sami jedi.

Postrežemo z refoškom Plahuta.