Poznate ta občutek v nedeljo popoldne, ko so vse trgovine že zdavnaj zaprte, vam pa kar naenkrat zapaše nekaj sladkega? Brez skrbi, niste edini – nam se je to zgodilo ta vikend, zato smo se odločili speči muffine. Ker pa ne želimo najboljših receptov zadržati samo zase, ga z veseljem delimo še z vami!
Najboljša stvar teh muffinov? Recept je enostaven, brez živalskih produktov in resnično poteši tisto nedeljsko željo po sladkem. Prepričajte se sami! 🙂
SESTAVINE
Za 12 muffinov potrebujemo:
- 370g polnozrnate pšenične moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička soli
- 225g rjavega sladkorja
- 170ml olivnega olja
- 300ml poljubnega (nesladkanega) rastlinskega mleka
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- 1 skodelica zmrznjenih borovnic
- 1 skodelica zmrznjenih malin
PRIPRAVA
- Pečico segrejemo na 180°C in pripravimo pekač za muffine
- V srednje veliki posodi zmešamo skupaj moko, pecilni prašek, sol in sladkor, ter vse skupaj dobro premešamo.
- V drugo posodo zmešamo skupaj olje, rastlinsko mleko, kis in vanilijev ekstrakt.
- V posodi s suhimi sestavinami naredimo luknjo na sredini, in vanjo vlijemo mokre sestavine.
- Vse skupaj dobro premešamo, da nikjer več ne ostanejo suhi delci.
- Dodajte borovnice in maline in parkrat premešajte, da se sadje lepo razporedi po celotni masi.
- Z žlico napolnite pekač za muffine in glejte, da bo povsod enaka količina mase
- Muffine dajte v že segreto pečico in pecite 25-30 minut, oziroma dokler ne postanejo lahne zlate barve.
- Muffine dajte iz pečice in jih pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladijo (če jih boste premikali, ko bodo še topli, se bodo sesedli)
NAMIG: Preprost način, da preverite, če so muffini že pečeni je, da v enega od njih zapičite zobotrebec – če je po tem, ko ga izvlecete, umazan od sestavin, muffini še niso pečeni in jih pustite v pečici še nekaj minut. Potem zobotrebec znova zapičite v enega od muffinov – ko ven izvlecete čist zobotrebec, so muffini pečeni.