SESTAVINE
- 1 lep velik piščanec
- sol
- 2 žlici masti ali olja
Nadev:
- želodček
- jetrca
- srce
- ledvičke
- ½ prekajene klobase
- 2 jajci
- sol
- poper
- 1 strt strok česna
- zelen peteršilj
- 1 – 2 žlici goste smetane
- drobtine po potrebi
PRIPRAVA
Očiščenega piščanca operemo in s prtičem osušimo in nasolimo. Odložimo in malo počakamo, da se razsoli. Medtem drobno zrežemo ali sesekljamo drobovino in klobaso. Primešamo jajci, sol, poper, česen, sesekljan peteršilj in smetano. Zgostimo z drobtinami. Ne sme jih biti preveč, da nadev ni presuh. Z nadevom napolnimo piščanca in ga ob zadku in ob golši zašpilimo ali zašijemo. Noge pritisnemo k trupu, prav tako perutnice in v taki legi povežemo (dresiramo). Štrleči deli se tako manj žgo, ker so manj izpostavljeni vročini. Piščanca položimo v ustrezno velik pekač, ga polijemo z vročo maščobo in pečemo dobro uro. Vmes ga oblivamo z maščobo in sokom iz pekača. Pečenega razrežemo na porcije, pri vsaki mora biti tudi malo nadeva.
Za prilogo se odlično poda pečen krompir z zelenjavo.