Nadevan piščanec

Nadevan piščanec

SESTAVINE

    • 1 lep velik piščanec
    • sol
    • 2 žlici masti ali olja

Nadev:

  • želodček
  • jetrca
  • srce
  • ledvičke
  • ½ prekajene klobase
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • 1 strt strok česna
  • zelen peteršilj
  • 1 – 2 žlici goste smetane
  • drobtine po potrebi

PRIPRAVA

Očiščenega piščanca operemo in s prtičem osušimo in nasolimo. Odložimo in malo počakamo, da se razsoli. Medtem drobno zrežemo ali sesekljamo drobovino in klobaso. Primešamo jajci, sol, poper, česen, sesekljan peteršilj in smetano. Zgostimo z drobtinami. Ne sme jih biti preveč, da nadev ni presuh. Z nadevom napolnimo piščanca in ga ob zadku in ob golši zašpilimo ali zašijemo. Noge pritisnemo k trupu, prav tako perutnice in v taki legi povežemo (dresiramo). Štrleči deli se tako manj žgo, ker so manj izpostavljeni vročini. Piščanca položimo v ustrezno velik pekač, ga polijemo z vročo maščobo in pečemo dobro uro. Vmes ga oblivamo z maščobo in sokom iz pekača. Pečenega razrežemo na porcije, pri vsaki mora biti tudi malo nadeva.

Za prilogo se odlično poda pečen krompir z zelenjavo.