SESTAVINE
- 2 čebuli
- 5 strokov česna
- 150g kozic (lahko zamrznjenih)
- 250 – 300g pirinih valjanih rezancev – Krajček
- 1 bučko
- ričkovo olje (ali maščobo po želji) – Krajček
- sol
- poper
- timijan
- vino Malvazija (Plahuta ekološko – Krajček)
PRIPRAVA
Pirine testenine s kozicami
Čebulo ter česen sesekljamo, kozice vzamemo iz skrinje in jih pustimo malce tajati – splaknemo. V ponvi segrejemo kanček olja, dodamo najprej čebulo, jo malce prepražimo, nato dodamo seskljan česen in vse skupaj dobro prepražimo. Dodamo kozice in začimbe ter kuhamo toliko časa, da spustijo vodo in se prekuhajo. Ko tekočina v ponvi povre, dodamo sesekljano bučko (na čimbolj drobne koščke) in kuhamo kakih 10 – 15 minut. Nato vse skupaj malce zalijemo z belim vinom (Malvazija – Plahuta) in pustimo prevreti. Ta čas skuhamo pirine valjane rezance, jih odcedimo in jim dodamo malček svežega oljčnega olja.
K jedi se dobro poda prej omenjeno vino Malvazija vinarja Plahuta (Krajček).