Porova pita in juha

Porova pita in juha

SESTAVINE

  • skuta
  • kisla smetana
  • 1 domače jajce
  • 3 celi pori
  • olivno olje in sončnično olje ali maslo
  • 1 krompir
  • listnato testo (bodo dobili)
  • ščepec piranske soli
  • pest sezamovih semen

PRIPRAVA

1. Vse tri pore operi, očisti in nareži na kolute. 2 pora in pol popraži na 3 žlicah olivnega olja. Ostalo polovico narezanega pora daj v posebno posodo skupaj z olupljenih krompirjem (kot za pire) in skuhaj v 0,5 litr vode. Če ti je ostalo še kaj mesne ali zelenjavne juhe, dodaj noter. Po občutku soli in naj se kuha, da sta por in krompir čisto razkuhana. Na koncu zmiksaj s paličnim mešalnikom, dodaj sol po potrebi in postrezi POROVO juho.

2. Popražen por dodaj k cca 400 g skute, ubij eno celo jajce, 2 žlici kisle smetane, premešaj ročno, da se sestavine navzamejo ena druge. Dodaš sol po okusu. Za prekrivanje potrebuješ 5 listov testa, zato lahko kar ostane zmešaš med maso.

3. V keramični posodi pripravi listnato testo takole: Najprej premaži z oljem posodo, daj eno plast listnatega testa, premaži listnato testo in tako naredi še 2 plasti testa. Potem daj vso maso na testo, pokrij z 2 plastema listnatega testa isto kot prej in na koncu vse štrleče konce testa pokrij čez pito. nastane ena lepa roža. Pomaži z oljem ali maslom, posuj z lanenim semenom in daj peči v pečico (lahko ogreto) na 180 stopinj Celzija za 30 minut.

4. Ko je pita pečena, jo vzameš ven poliješ z 1,5 dl vode in jo pokriješ s krpo še za cca 30 minut. POROVA PITA je pečena. Lahko jo postrežete s solato z vrta…. Dober tek!