Skutna potica

Skutna potica

SESTAVINE

Testo:

  • ½ kg moke (pol ostre pol mehke)
  • 2 – 3 dag kvasa
  • 5 dag masla ali margarine
  • 2 rumenjaka
  • 5 dag sladkorja
  • Sol
  • ¼ l mlačnega mleka
  • Maslo za pekač
  • 1 jajce ali malo mleka za mazanje

Nadev:

  • ½ kg skute
  • 1 jajce
  • 2 žlici drobtin
  • 2dcl goste smetane
  • Malo naribane limonine lupine in soka
  • Sladkorja in cimeta po okusa
  • 1 zavitek vanilina

PRIPRAVA

*Naredimo kvašeno testo za potico. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom, zvijemo, položimo v pomaščen pekač in počakamo da vzide. Po vrhu namažemo z jajcem ali mlekom in pečemo v pečici eno uro. Ponudimo toplo ali ohlajeno.

Nadev:

Skuto z vilicami zmečkamo, da ni predebelih grudic. Dodamo jajce, smetano, drobtine, limonino lupino in sok, sladkorja in cimeta po okusu in vanilin. Zmešamo in uporabimo.
*Opis izdelave kvašenega testa je opisan v nasvetih za mesec December.