SESTAVINE
- 10 kg paradižnika
- 5 kg čebula
- 5 strokov česna
- 2,5 dl olivnega olja Dioklecijan
- sol
- kajenski poper
- bazilika sveža ali suha
PRIPRAVA
Nasekljajte čebulo in česen, paradižnik narežite na drobne kocke
V široko emajlirano posodo vlijte olivno olje in dodajte čebulo. Počasi pražite približno eno uro, da se čebula lepo razpusti. Potem stresite v posodo narezan paradižnik, 5 celih strokov česna in mešajte… Ko se vse skupaj praži približno 2 – 3 uri, dodajte baziliko, sol in poper in po potrebi dolijte še malo olja. Zelo važno je, da zmes neprestano mešate, da se ne prismodi.
Pražite vsega skupaj 4 h in 30 minut, lahko pa tudi več, kar bo okus omake samo izboljšalo :). Ko je omaka kuhana, jo nalijte v vroče kozarce, zaprite in pustite čez noč v pečici ali pokrijte z odejo.