Solata iz bučk

Solata iz bučk

SESTAVINE

  • 2 kg buč
  • 500 g rdečih paprik
  • 500 g korenčka
  • 3 dcl sončničnega ali sezamovega olja
  • 2 jušni žlici koriandrovih semen
  • 1 jušna žlica semen črne ali bele gorčice
  • 5 zrn popra
  • 3 klinčki
  • 5 lovorovih listov
  • 1 jušna žlica semen kumine
  • 35 g morske soli
  • 2 dcl močnega jabolčnega kisa ali kisa za vlaganje

PRIPRAVA

Zrele ali na pol zrele bučke olupimo, če je to potrebno (hokaido buč ni treba lupiti), jim odstranimo semena in nezdrave dele. Razrežemo jih na 1cm velike kocke, ki jih operemo v vodi, ki smo ji dodali malo kisa. Posebej očistimo paprike in korenček, operemo in razrežemo na podobne koščke kot bučke.
V večji posodi segrejemo olje in vanj dodamo kumino, delno strta koriandrova semena in seme gorčice, ki ga ne stremo. Ko zacvrči, dodamo še ostale začimbe, razen soli in kisa.
Ko čez pol minute iz posode lepo zadiši, dodamo najprej korenček, mešamo, po 2 minutah papriko, premešamo in nato še buče. Pražimo vsaj 5 minut, da zelenjava lepo postekleni, nato dodamo sol, premešamo in dodamo še kis. Kuhamo še 5 minut in ugasnemo ogenj. Morda bo potrebno dodati še 1 ali 2 dl vode.
Posebej pripravimo lončke za vlaganje, ki naj bodo res čisti, pokrovčki pa novi in oprani. Še vročo »solato« damo v kozarčke, dobro zapremo in pustimo, da se počasi ohladi. Med polnjenjem kozarčkov lahko odstranimo klinčke, saj bi njihov okus s časom postal premočan.