Žemelj gibanica

Žemelj gibanica

SESTAVINE

  • 1 kajzerica ali žemlja (ne sveža)
  • 2,5 do 3 dl mleka
  • 1,5 dl sladke smetane
  • bio vanilijev sladkor
  • 1 jž sladkorja (navadni, trsni, kokosov)
  • maslo

PRIPRAVA

V manjšo skledo vlijemo mleko, mu dodamo vanilijev sladkor ter vanj namakamo kajzerico toliko časa, da postane čisto mehka, lahko se začne celo malo razpadati. Manjšo keramično ali lončeno posodo (odporno na vročino) premažemo z maslom, dodamo namočeno kajzerico in pečemo pri 180 °C 30 minut. Vzamemo posodo iz pečice, potresemo s sladkorjem in prelijemo s sladko smetano.

Pečemo pri 200 °C še 10 – 15 minut, tako da skorjica nežno porjavi.

Okus izboljša preliv najlljubšega okusa (čokolada, sirupi,…)